Ilgtspējības pamatprincipu praktiska iedzīvināšana vides forumā.

12.aprīlī Balvu Valsts ģimnāzijā notika vides forums “Caur vidi uz labāku dzīvi. Pārtika”, kas aicināja Balvu novada skolēnus iepazīt ilgtspējīgas dzīves pamatprincipus, iemācīties jaunas prasmes un gūt priekšstatu par videi draudzīgāku pārtiku.

Vides forums Balvu Valsts ģimnāzijā(BVĢ) notiek jau ceturto reizi. Tā pamatā ir BVĢ dalība starptautiskajā Ekoskolu programmā. Skolēni, kas aktīvi darbojas skolas ekopadomē mācību gada izskaņā organizē kopēju pasākumu Balvu novada skolām, lai parādītu, ko gada laikā apguvuši un dalītos ar videi draudzīgiem risinājumiem un veicinātu kopienas saliedētību. Vides foruma formāts gadu no gada ir palicis nemainīgs – informatīvas lekcijas, meistarklases un kopā būšana našķējoties ar videi draudzīgāku pārtiku. Jau otro gadu šis notikums ir skolēnu atbildība – ideju ģenerēšana, plānošana, pienākumu sadale, palīdzības piesaiste, sponsoru meklēšana, kas, viennozīmīgi, nav viegli, bet dod vērtīgu pieredzi un savu spēju apzināšanās iespēju, kā arī motivāciju nākotnei. Šogad atbildīgās par organizatorisko pusi bija un pasākumu vadīja 11.b klases skolnieces Sanija Skalova un Sindija Raibekaze.

Foruma ievadvārdus teica direktore Kristīne Lele, kuras uzruna aktualizēja vides ilgtspējības nozīmi mūsdienu steidzīgajā pasaulē. Sekoja BVĢ absolventes Ketijas Rakstiņas lekcija par veselīgu uzturu un Sanijas Skalovas prezentācija par videi veselīgiem ieradumiem pārtikas izvēlē.

Lai forumu dalībnieki varētu apmainīties ar iespaidiem, iepazīties un labi pavadīt laiku, nākošā forumu daļa bija našķošanās pie veģetārā galda. Piedāvātie ēdieni tika izvēlēti pēc principiem sezonalitāte, vietējie produkti, proteīniem bagāti un veselīgi produkti. Dalībniekiem tika piedāvāts čia sēklu pudiņš un humuss, kas pārstāvēja proteīniem bagātos ēdienkartes daļu, plānās pankūkas no Z/S Kotiņi pankūku miltiem, kartupeļu pankūkas, svaigi burkāni un āboli, popkorns un fermentētu dārzeņu mērcītes.

Lai mazinātu mūsu ikdienā radīto atkritumu apjomu, foruma laikā darbojās maiņas punkts. Būtība – ja mājās ir kaut kas, ko vairs nelieto vai esi nopircis impulsīvi, nemet laukā, bet iemaini pret kaut ko sev derīgu. Maiņas punktā pabija un sev īpašniekus mainīja drēbes, apavi, auskari, grāmatas, telefonu aizsargstikliņi, puzles, ievārījumi un vēl citas noderīgas lietas.

Tālāk pasākuma dalībnieki pilnveidoja savas zināšanas meistarklasēs un guva praktiskus risinājumus ceļā uz ilgtspējīgāku nākotni:

  • veidot maisiņus no t-krekliem, lai samazinātu izmantoto plastmasas maisiņu apjomus,
  • uztaisīja vaskadrāniņas, pārtikas produktu ietīšanai vai nosegšanai,
  • izspēlēja bioloģisko atkritumu šķirošanas spēli, kurā gūtās zināšanas palīdzēs šķirot atkritumus,
  • atbrīvoja savu radošumu veidojot pārtikas tēmas grāmatzīmes skolas bibliotēkā, paralēli iepazīstoties ar literatūru par pārtiku un veselīgu uzturu,
  • apguva fermentēšanas (sālīšanas, skābēšanas) pamatprincipus, lai bagātinātu savu uzturu ar vērtīgiem un veselīgiem produktiem.

Aicinājumam piedalīties atsaucās Bērzpils pamatskola, Eglaines pamatskola, Rugāju vidusskola, Viļakas vidusskola, Balvu vispārizglītojošā un profesionālā vidusskola, kā arī Balvu Valsts ģimnāzijas pārstāvji. Kopā vides forumā piedalījās 31 dalībnieks.  Katra no dalībskolām noslēgumā saņēma balvu, ko organizatores, piesaistot Z/S Kotiņi un biedrību Zaļā Brīvība palīdzību vēlējās veidot praktisku un ņemot vērā šī gada vides foruma tēmu “Pārtika”, tāpēc vienkāršos papīra maisiņos (jo tie ir praktiskākie un otrreiz izmantojami un viegli pārstrādājami) skolas ieguva Kotiņu produkcijas iepakojumus, Zaļās Brīvības izveidoto padomu krājumu “Zaļais ceļvedis” (raksta nobeigumā saite uz ceļveža elektronisko versiju), uzlīmes ar vides foruma logo (dizaina autore Sindija Raibekaze) un skaistākai dzīvei – mājas ievārījumu.

Katru dienu mēs izdarām izvēles, kas iespaido mūsu apkārtējo vidi. Viena cilvēka rīcībai un ieradumiem arī ir nozīme, jo tā summējas ar pārējo sabiedrības pārstāvju izvēlēm. Tikai mainot kopējo nostāju pret vides jautājumiem, izveidojot jaunus ieradumus un aktīvi mācoties, mēs varam cerēt uz nākotni, kur cilvēks un planēta dzīvo harmonijā.

BVĢ skolotāja Ieva Useniece

Biedrības “Zaļā Brīvība” izveidotais “Zaļais ceļvedis”: https://zalaiscelvedis.lv/

Šis ieraksts tika publicēts Nekategorizēts. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.