Ādolfam Alunānam – 175

Balvu Valsts ģimnāzijas bibliotēkā vērojama izstāde Ādolfam Alunānam – 175. Izstādi var apskatīt no 11.oktobra līdz 20.oktobrim.

Ādolfs Alunāns – latviešu teātra pamatlicējs, pirmais profesionālais aktieris, režisors, dramaturgs, teātra organizators, aktieru audzinātājs un teātra mākslas popularizētājs. Par šiem nopelniem latviešu tauta viņu uz visiem laikiem iecēlusi teātra tēva godā. Jelgava ir Ādolfa Alunāna dzimtā pilsēta, tur pagājuši bērnības un skolas gadi, tur vācu teātrī mazais Ādolfs iepazinis un iemīlējis teātri. 

Ādolfa Alunāna memoriālā māja Jelgavā ir vieta, kurā latviešu „teātra tēvs” dzīvojis divus pēdējos dzīves gadus no 1910. līdz 1912. gadam, bet viņa ģimene līdz 1926.gadam. Tur glabājas viņa radošais mantojums un mēbeles, bibliotēka un sadzīves priekšmeti, atgādinot par 20.gadsimta sākuma romantiku un uzturot dzīvu latviešu teātra tēva Ādolfa Alunāna garu. 2023.gada 6.oktobrī Latvijas Pasts izdod pastmarku un aploksni par godu latviešu teātra pamatlicēja Ādolfa Alunāna 175.jubilejai. Jauno pastmarku sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/.

Jelgavā apskatāms jauns multimediāls objekts – „Alunāns un Jelgava”. Trīs metrus augstais objekts atgādina skatuvi ar kulisēm, uz kuras attēlota Jelgavas karte – tajā atzīmēti vairāk nekā desmit senās Jelgavas objekti, kas savulaik bijuši nozīmīgi Ā. Alunānam. Uzspiežot uz objekta, objekts izgaismojas un uz ekrāna parādās informācija par to.

Šis ieraksts tika publicēts Nekategorizēts. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.