Balvu Valsts ģimnāzijas izglītojamie iesaistījās starptautiskajā projektā

Balvu Valsts ģimnāzijas (BVĢ) izglītojamie 2023./2024.mācību gadā iesaistījās Lietuvas Kultūras padomes finansētajā starptautiskajā projektā „Kamēr tu dzīvo, tikmēr tu mācies”, ko ir iniciējusi Viļņas Universitātes Filoloģijas fakultātes lektore Rasa Bačiuliene.

Projekta mērķis ir rosināt bērnus tēlaini runāt dzimtajā valodā un vienlaikus apgūt svešvalodu, radoši izpaužoties. Prestižajā Londonas starptautiskajā grāmatu gadatirgū projekts tika nominēts starp trim labākajiem pasaulē kategorijā „Izglītības mācību līdzekļi”, iegūstot starptautisko izcilības balvu  – International Excellence Awards 2019.

Projektā iesaistītās puses ir mazākumtautību pārstāvji, sociāli neaizsargāti jaunieši un jaunieši ar invaliditāti vai citām īpašām vajadzībām, kā arī skolēni no četrdesmit četrām tradicionālajām, speciālajām un integrētajām skolām Lietuvā, Lielbritānijā, Vācijā, Norvēģijā, Dānijā, Ukrainā, Polijā un Latvijā. No Latvijas projektā iesaistījās sešas izglītības iestādes – BVĢ, Olaines 2. vidusskola, Ozolnieku vidusskola, Pļavnieku pamatskola, Rīgas 3. ģimnāzija, Ventspils 1. ģimnāzija. Projekta ietvaros jau ir izdotas deviņas skolēnu ilustrētas sakāmvārdu vārdnīcas – lietuviešu-angļu, lietuviešu-krievu, lietuviešu-vācu, krievu-angļu, lietuviešu-norvēģu, lietuviešu-dāņu, lietuviešu-ukraiņu, lietuviešu-poļu un lietuviešu-latviešu.

Devītajā izdevumā „Lietuviešu-latviešu sakāmvārdi. Kamēr dzīvo, tikmēr mācies. Lietuvių-latvių patarlės. Kol gyveni, tol ir mokaisi” ir publicēti latviešu skolēnu zīmētie latviešu sakāmvārdi, un to svešvalodu ekvivalenti, ko ir ilustrējuši lietuviešu bērni. Katra sakāmvārda nozīme ir izskaidrota, un sakāmvārdi ir papildināti ar sakāmvārdu variācijām.

Lietuviešu-latviešu sakāmvārdu izdevumā ir ilustrēti desmit BVĢ izglītojamo darbi – Sanijas Skalovas, Guntras Gibalas, Mārča Keiša, Patrīcijas Ivanovas, Emīla Bogdāna, Egijas Džigures, Rinalda Baikova, Renāta Vilipsona un Sindijas Raibekazes. Lepojamies ar skolēnu proaktivitāti un iesaisti projekta konkursā!

Pateicībā par ieguldīto darbu dāvinājumā skolēni saņems ilustrēto grāmatu, tāpat par iesaisti projektā grāmatu saņēma skolotāja Indra Keiša, ģimnāzijas direktore Kristīne Lele, kā arī tā ir pieejama skolas bibliotēkā.

Par dalību konkursā pateicamies Naurim Stāmeram, Annikai Kupčai, Adrianam Koļcovam, Sonorai Puķītei, Danielam Gergenrēderam, Arvim Voicišam, Enijai Bordānei.

Paldies vizuālās mākslas skolotājai Indrai Keišai par jauniešu motivēšanu un skolas tēla popularizēšanu, ļaujot BVĢ vārdam izskanēt ārpus Latvijas robežām!

Šis ieraksts tika publicēts Nekategorizēts. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.